Hvad er forskellen på fast og variabel elpris?

Den rette elaftale for dig handler om mere end blot prisen. Det handler også om at forstå dine energiforbrugsvaner og behov i hverdagen spiller sammen med markedet. Er du i tvivl om en fast eller variabel elpris er det bedste valg for dig, så læs med her, så du kan

træffe den bedste beslutning i forhold til din økonomi og livsstil.

Fast elpris – sikkerhed og forudsigelighed

Når du vælger en fast elpris, binder du dig til en bestemt pris pr. kWh over en aftalt periode, typisk tre måneder eller længere. En fast elpris giver dig en forudsigelighed ift. din elregning, og er uafhængig af, hvordan markedspriserne svinger. En fast elpris er derfor perfekt til dig, der ønsker stabilitet og gerne vil undgå eventuelle overraskelser på elregningen. 

Fordele ved fast elpris

  • Stabilitet: Din kWh-pris ændrer sig ikke, selvom markedsprisen på strøm stiger.
  • Få styr på budgettet: Du kan planlægge dine udgifter med præcision, hvilket er ideelt for små husstande.
  • Belejligt: Få en nemmere hverdag med fast elpris, da du ikke behøver at overvåge eller tilpasse dit forbrug baseret på timepriser.

Ulemper ved fast elpris

  • Muligheden for at spare: Når du har en fast elpris, går du glip af muligheden for at spare penge i de perioder, hvor der er lavere priser på udbud.

Variabel elpris – fleksibilitet og potentielle besparelser

Med en variabel elpris følger din kWh-pris direkte markedets udsving, hvilket betyder, at den kan ændre sig time for time. Den variable elpris giver dig den fordel, at du kan drage fordel af lavere elpriser på bestemte tidspunkter, hvilket ofte er om natten eller i weekender, når efterspørgslen er lav. 

Fordele ved variabel elpris

  • Potentielle besparelser: Du kan få en lavere elregning ved at bruge strøm, når efterspørgslen og dermed prisen er lav. 
  • Fleksibilitet: Variabel elpris er passende for dig med elbil, varmepumper eller andre apparater, der kan have gavn af at bruge strøm på billigere tidspunkter. 

Ulemper ved variabel elpris

  • Usikkerhed: Din elregning kan variere afhængigt af markedets udvikling, hvilket kan være udfordrende ift. at overholde et budget. 
  • Kræver opmærksomhed: Variabel elpris kræver, at du overvåger elprisudviklingen for at optimere dine besparelser.

Hvad er forskellen på flexpris og variabel pris?

Forskellen mellem flexpris og variabel pris er ofte to betegnelser, der betyder det samme – variabel pris. Dog kan der hos nogle udbydere være forskel på, hvordan de definerer de forskellige termer for variabel pris, som fx flexpris, variabel elpris eller spotpris. Forskellen på betegnelserne ligger primært i, hvordan prisen på el beregnes og opkræves. 

Flexpris, også kendt som fleksibel timepris eller variabel timepris, betyder, at du betaler den faktiske elpris (uden afgifter) for hver time, du bruger strøm. Prisen kan variere markant fra time til time, afhængigt af udbud og efterspørgsel på elmarkedet. Typisk suppleres flexprisen med et fast månedligt abonnement.

Variabel pris, eller spotpris, er en form for variabel pris, hvor du også betaler den aktuelle elpris (uden afgifter) time for time. Forskellen mellem spotpris og flexpris kan være, hvordan elleverandøren fastsætter prisen baseret på markedet og eventuelle tillæg. Spotpris kan ofte være mere stabiliseret eller ensrettet end flexpris, afhængigt af elselskabets prissætningspolitik.

I begge tilfælde er ideen at udnytte de laveste elpriser, typisk om natten og i perioder med lav efterspørgsel, så du kan få en lavere elregning.

Få hjælp til at tage den rette beslutning for dig

Er du stadig i tvivl? Hos Energidrift sidder vores eksperter klar til at hjælpe dig med at finde den bedste elaftale, der passer til netop dine behov, uanset om det er til privat brug, boligforening eller erhverv. Besøg vores hjemmeside og læs mere om elpriser, så du kan træffe det helt rigtige valg for dig.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *